Kalaat m'Gouna

City of Roses

 

Kalaat m'Gouna is gelegen in de Hoge Atlas. Dit gedeelte van het Atlasgebergte begint niet ver ten zuiden van Marrakech en is het ruigste, meest onherbergzame stuk Marokko. Eenmaal over de bergen heen, nog verder zuidwaarts, kom je bij de uitlopers van de Sahara. Daartussen ligt Kalaat m'Gouna met spectaculaire bergpassen, indrukwekkende rotsformaties en kloven, vruchtbare rivieroases vol dadelpalmen en heeft bergtoppen van boven de 4.000 meter waar het gehele jaar door sneeuw ligt. Kalaat m'Gouna staat bekend als de Rozenvallei. Aan het einde van de lente is de stad letterlijk bedekt met rozen. In de eerste week van mei is er het rozenfestival, wat gevierd word met zang en dans. Kortom een schitterdende omgeving om te vluchten uit onze gejaagde maatschappij en om nieuwe energie op te doen.

Kalaat m'Gouna

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.

Boumalne dades

 

Boumalne Dades is een aantrekkelijk stadje in de provincie Tinghir en ligt langs de nationale weg nummer 10, die Tinghir en Kelaat m'Gouna met elkaar verbindt. In Boumalne dades zijn de traditionele leemhuizen te bewonderen. Ze zijn koel in de zomer en warm in de winter. Ze dragen bij aan een goede gezondheid. Boumalne Dades ligt net als Kalaat m'Gouna op de "Route van de 1000 Kasbahs." Deze bouwstijl vertegenwoordigt de historische bouwtechnieken van het culturele erfgoed. In het hele gebied kan men kastelen en Kasbahs tegenkomen die de afgelopen eeuw of eerder zijn gebouwd en sommige stammen zelfs uit de 17e eeuw. Zo staat dit type gebouw bekend dat ze goed weerstand bieden tegen de extreme weersomstandigheden. Ook verwijzen leemhuizen naar de sterke relatie tussen Amazigh-mensen en hun land. Alle materialen die worden gebruikt om een ​​Kasbah of een kasteel te bouwen, zijn afkomstig van lokale bronnen zoals water, rotsen, aarde, hout, riet, enzovoort. De afgelopen twee decennia begon de staat echter mensen te stimuleren om met cement te bouwen, wat een negatieve invloed had op de traditionele manier van bouwen. Verder begonnen mensen te bouwen met nieuwe "moderne" materialen vanwege hun houding tegenover cementhuizen, want mensen met cementwoningen worden helaas als rijk en superieur beschouwd waardoor deze eeuwen oude traditie verloren dreigt te gaan.

Boumalne Dades

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.

Todra Gorge

 

De Todra Gorge ook wel de Grand Canyon van Marokko genoemd, is een smalle kloof in het oostelijke deel van het Hoge Atlas gebergte in de buurt van de stad Tinerhir. De kloof is uitgehouwen uit de bergen door de Todra en Dades rivieren. Het meest spectaculair is de kloof op ongeveer 15 kilometer van Tinghir. Hier staan de muren van de kloof zo'n 600 meter lang slechts 10 meter uit elkaar, en stijgen de steile en gladde rotswanden zo'n 160 meter de lucht in aan beide kanten. Men zegt dat de gigantische rotswanden op magische wijze veranderen van kleur naarmate de dag vordert. Op de bodem van de kloof stroomt een ijskoude rivier, die ooit grote hoeveelheden water bevatte om daarmee de kloof uit de rivier te houwen. Tegenwoordig is de rivier opgedroogd en stroomt er nog een kleine gletsjer stroom. De kloof is werkelijk adembenemend en gemakkelijk te bewandelen met veel plaatsen om te stoppen voor een foto. Ook bieden de oneffen oppervlakken van de robuuste rotsen volop mogelijkheden voor klimmers.
Onderaan deze pagina vind u een schitterende video van dit gebied.

Todra Gorge

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.

Rissani

fossielen & mineralen

 

Marokko is inmiddels een populaire toeristenbestemming geworden. Veel mensen reizen naar de witte stranden van Agadir om te zonnebaden en te ontspannen en om de magiërs op het Djemaa el-Fna-plein in Marrakech te zien of om te gaan winkelen in het door UNESCO beschermde Osouk van Fes. Marokko heeft echter veel meer te bieden. Enkele van de meest aantrekkelijke exemplaren die op internationale fossielenbeurzen worden gevonden, zijn afkomstig uit Marokko. Marokko is de thuisbasis van uitzonderlijk goed bewaard gebleven trilobieten en aantrekkelijke Orthoceras- assemblages van het Paleozoïcum. De bedden met deze fossielen worden systematisch gedolven in het Atlasgebergte. Andere fossielen zoals goniatieten en ammonieten vullen de diverse paleontologische nationale schatten aan. Deze fossielen maken deel uit van een opwindend geologisch verleden. In het Tahiri Museum-Fossils and Minerals te Rissani vind u enkele fascinerende snapshots uit het verleden

Fossils & Minerals

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.

Ouarzazate

Poort naar de Sahara

 

Ouarzazate heeft heel wat te bieden. De stad staat bekend om zijn prachtige aardewerk en mooie tapijten, en ook om culturele rijkdom in het algemeen.

Geschiedenis

Ouarzazate is een stad met een levendige cultuur, een lange geschiedenis en is rijk aan kunst. De stad was ooit een kruispunt voor Afrikaanse handelaren die op weg waren naar de noordelijke steden van Marokko en naar Europa. Tijdens de Franse overheersing was het een garnizoensstad, bestuurlijk centrum, en douanepost.

Bezienswaardigheden

Ouarzazate is een rustige provinciestad met brede straten, diverse parken en tuinen. Het ligt op een hoogte van 1160 m, op het kruispunt van de Draa-vallei en de Dade. De Finnit Oase ten zuiden van Ouarzazate, met de prachtige Pise-ksour, is zeker een bezichtiging waardig. Ouarzazate heeft ook de Kasbah van Taourirt, die in de achttiende eeuw werd gebouwd en in 1994 gerenoveerd. Verder zijn er de Krupps veldgeweren te zien, die Glaoui gebruikte om z’n macht te handhaven.

Dam

Een uitstapje naar de el Mansour Eddahbi dam is ook de moeite waard. De dam werd gebouwd in 1972 en het reservoir dient als permanente irrigatie van de omliggend palmboomgaarden en landbouwgronden. Daarnaast is de dam een belangrijke bron van elektriciteit voor het hele valleigebied van Ouarzazate.

Filmstudio’s

Voor de echte filmliefhebber mag een bezoek aan de Atlas film studios niet ontbreken. De Filmstudio’s liggen op 6 km afstand van Ouarzazate. Dit is een gigantisch studiocomplex, dat zich over meer dan 30.000 m² woestijn uitstrekt en is daarmee de grootste filmstudio ter wereld. De studio’s zijn open voor het publiek, en als u een bezoek brengt, kunt u het geluk hebben zelf filmopnames mee te maken. Films als Lawrence of Arabia, Star Wars, The Gladiator enz en de nieuwste film Aladdin werden hier in het geheel of gedeeltelijk opgenomen. De studio’s zijn populair voor alle filmproducties die woestijnscenes nodig hebben

Zonnecentrale

Eén van de grootste zonnecentrales ter wereld de Noor I staat in Ouarzazate. Het eerste deel van de centrale werd in februari 2018 door Koning Mohammed VI ingehuldigd. Noor is onderdeel van het Marokkaanse duurzame energieplan.

Ouarzazate

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.