Natuur

 

Ecologische vakantiebestemming

Refugium Rosa steeft er naar om in de toekomst geheel zelfvoorziend te zijn. Wij houden rekening met de natuur, hebben respect voor het landschap, de plaatselijke gemeenschap en de flora en fauna in onze nabije omgeving. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zonnepanelen, biologisch afbreekbare schoonmaak- en badkamerproducten, bewateringssysteem met druppelslang en het gebruik van water uit onze eigen waterputten dragen wij ons steentje bij aan het creëren van een gezonde samenleving. Een samenleving die volledig in balans is en waarin mens, dier en natuur in harmonie met elkaar leven.

Eco systeem

 

Ecosysteem Hoge Atlas

Met 39 verschillende ecosystemen beschikt Marokko over een rijke biodiversiteit, die zoals overal ter wereld ernstig wordt bedreigd. Vooral het gebrek aan water en het veranderende klimaat speelt hierin een grote rol. Maar het is niet alleen de klimaatsverandering en het gebrek aan regen, dat de rijke biodiversiteit bedreigt, er zijn ook mensen en dieren die er een aanslag op plegen. In Marokko zijn die mensen doorgaans boeren of andere plattelanders, die bomen kappen om te kunnen stoken, en de dieren zijn schapen en geiten, die het land kaalvreten. Het resultaat is in beide gevallen woestijnvorming, daarom is het nodig om de lokale bevolking kennis bij te brengen om goed om te gaan met de natuur. In Marokko en met name bij ons is de strijd om het behoud van de natuur dus een strijd tegen het oprukken van de woestijn. Wij willen ook een bijdrage leveren voor het behoud van de prachtige natuur door op ons land een stukje natuur terug brengen door het creëren van een Food Forest. Een Food Forest is een onderdeel van de Permacultuur en is daarmee de oplossing voor de mens, de natuur en de aarde. In Nederland zijn er verschillende voedselbossen bij u in de buurt die open zijn voor publiek.

 

NPO Radio1 Voedselbos: het eten van de toekomst.

 

 

Ecosysteem

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.

food forest

Permacultuur

 

In een Food Forest wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Met deze speciale aanplant van bomen, struiken en planten die eetbaar zijn, kunnen we ons land omtoveren tot een voedselparadijs voor mens en dier. Een Food Forest is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Permacultuur

Permacultuur leert mensen te ontwerpen met de natuur. Je kan het zien als een kist vol met gereedschap die mensen kunnen gebruiken om alles vorm te geven. Het bied oplossingen zodat de mens en de natuur op de langere termijn kunnen overleven. Een permacultuursysteem wordt gemaakt door te kijken naar de drie ecologische hoofdfactoren: zon, water en wind, en hoe deze in het systeem kunnen worden geïntegreerd door rekening te houden met de bodem en het leven daarin.

Permacultuur

fill your life with adventures

not with things.

have stories to tell

not stuff to show.